Dakabom i Jönköping

"Dakaboms varumärke föddes i en längtan efter det genuina och äkta. En önskan att få omge sig med en historia, kanske skavda av tidens tand, men med möjlighet till många års fortsatt glädje och funktion."

 
 
 
 
 
"En överdos av det massproducerade och likriktade väckte en önskan om att hitta småskaligt och udda. I en övertygelse om att de vackraste produkterna redan har fått sin design – och att vi kan hitta dem och älska dem, om och om igen – startade vi vårt företag och vår resa."
 
 
"Ni säger vad ni är på jakt efter – och vi sköter själva letandet!  
Det kan vara allt från klädskåp till stolar, bord, jalusier eller gamla fönsterbågar. När vi har prickat rätt så är det upp till kunden att bestämma om produkten ska renoveras före leverans eller inte. Kanske önskar man nya glas och lås till sitt vitrinskåp? Eller kanske ny färg? Kanske har man tänkt att själv måla om det det gamla bordet, men önskar få hjälp med det mindre roliga underarbetet?"
 
 
 
Allt det där går att läsa på Dakaboms hemsida, och jag kan inte annat än känna en stor värme för företagare som utvecklar sin passion och kunskap till något som hjälper oss andra att göra bättre val. Många av oss vill nog göra ett mindre klimatavtryck men har inte riktigt intresset eller tiden att lägga ner på jakten efter alternativ till nyproducerat, men kan man få hjälp hela vägen blir valen lättare.
 
 
 
 
Dakabom har sitt lager i Jönköping och vissa dagar har de "öppet bruk" då man kan besöka dem och helt enkelt handla som i en vanlig butik. För öppettider håller man koll på sociala medier.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter mitt besök hos Dakabom i slutet på juli har en längtan bara växt mer och mer. Vi bor i 60-tal och här gör sig inte riktigt de vackra skåpen som fanns hos Dakabom just den dagen jag besökte dem, men min blick kan inte slita sig från fantastiska detaljer och jag förlorar mig i träsniderier. Kanske en dag bor jag i ett gammalt hus där möblerna har hundra år på nacken och linnedukarna viks in med omsorg i skåp som burit textilier långt fler år än jag levt...